Bedrijfsimage P. Jansen Installatietechniek - Historie

Bijna 80 jaar Piet Jansen

P. Jansen Installatietechniek viert in 2016 haar 80-jarig bestaan. Nog steeds een familiebedrijf, in 1936 gestart aan de Antwerpsestraat. In de jaren twintig en dertig was de constructiewerkplaats van Bernard Jansen aan de Glacis (tegenwoordig Plein XIII) een begrip in Bergen op Zoom. Jansen was een echte smid, een pure ambachtsman, die de ontluikende technieken op de voet volgde en daardoor zijn bedrijf aan de eisen van de tijd aanpaste.

Zijn zoon Piet legde de grondvesten van wat tegenwoordig P. Jansen Installatietechniek is. Piet, werkzaam in het bedrijf van zijn vader, deelde zijn mening over het vak en over modernisatie, maar was bovendien een echte zakenman. In 1936 nam hij de manufacturenwinkel van Frans van Hees aan de Antwerpsestraat over, waar hij samen met zijn vrouw Jans, een eigen zaak begon. De manufacturen werden al snel verwisseld voor producten die meer in de lijn van Jansen lagen, zoals spijkers, schroeven en klinknagels, maar ook potten en pannen, strijkijzers, gereedschappen, haarden en kachels. De naam van Piet’s bedrijf was Magazijn ’t Fort, genoemd naar de wijk waar de winkel gesitueerd was.
 

duurzame ontwikkeling

 

Juffrouw Jansen

De winkel, die in de stad bekend stond als een soort van ‘De winkel van Sinkel’, werd hoofdzakelijk gerund door Piet’s echtgenote. Langzaam maar zeker werd een klantenkring opgebouwd, waarbij de persoonlijke benadering van ‘juffrouw Jansen’ een zeer sterk punt was. Het resultaat was dat klanten van heinde en verre naar ’t Fort kwamen. Er werd zelfs geadverteerd; in een vooroorlogse krant stond de tekst: “Moederdag? Geef vader een schop, maar dan wel een van Magazijn ’t Fort!”

 

Kort na de Tweede Wereldoorlog raakte de hele techniek in een stroomversnelling, en Fa. Jansen ging daarin mee. Piet kocht het voormalige politiebureau in de Wouwsestraat, dat eerder in de oorlog door een V-1 was verwoest. Na een rigoureuze verbouwing werd er in 1957 een compleet nieuwe zaak geopend, waar Piet jr. de scepter ging zwaaien. Het assortiment onderging daarbij een belangrijke modernisering, want naast het typische ‘Jansen’-assortiment kwamen er ook keukens, badkamers, verwarmingsapparatuur en sanitair bij.
 

warmtetechniek

 

Koeltechniek

 

Roosje

Piet sr. moest in die tijd door ziekte afhaken en liet de zaak op ’t Fort over aan zoon Kees. Zijn vrouw Jans bleef nog wel een tijd actief in de zaak, tot Piet sr. in 1967 overleed. Toen vertrok Jans naar de Scheldeflat. Magazijn pannen’t Fort werd verhuurd aan bloemenzaak’t Roosje en in de voormalige werkplaats aan de Van Oldenbarneveldtstraat werd een nieuwe zaak geopend. Daarna werd ook de winkel de Wouwsestraat gesloten en verhuurd aan ‘Hij’.

 

Piet jr. was inmiddels sr. geworden, en een nieuwe Piet jr., de huidige eigenaar, nam samen met zijn oom Kees de zaak over. Zij openden een nieuw pand aan de Kruisakkers. Het bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een allround installatiebedrijf, met een grote klantenkring en vele bijzondere projecten die uitgevoerd zijn. Kees Jansen is uit de zaak gestapt, zijn neef Piet is nu directeur, met Ruud Segers als adjunct-directeur. Er zijn nog steeds meerdere familieleden werkzaam zijn in het bedrijf, waaronder drie leden van alweer de vierde generatie !

 

De ‘Winkel van Sinkel’ is uitgegroeid tot een dynamische technische onderneming met zo’n eigen zestig personeelsleden. De bakfiets van vroeger is vervangen door een groot aantal bedrijfswagens en het accent van de werkzaamheden is meer en meer verlegd naar onderhoud, renovatie, en technische dienstverlening.

 

Installatietechniek   P. Jansen