Duurzame Ontwikkeling

 

Als het om duurzame energie gaat, zijn wij dé specialist van West Brabant en omstreken. Tot  2016 hebben we al meer dan 25.000 PV panelen uitgeleverd, tesamen goed voor meer dan 2.800 ton (!) CO2 reductie op jaarbasis. Als ieder ander leveren en monteren we H.R. WarmteTerugWin systemen, zonneboilers, gelijkstroomventilatoren en Laag Temperatuur verwarming, maar vooral als het gaat om innovatieve technieken op duurzaam gebied voeren wij al jaren een echt pro actief beleid.

Een paar voorbeelden in deze :

 

Nieuw Eeckelenbergh

In Steenbergen starten we eind 2016 met de Kok Bouwgroep met de realisatie van 17 unieke nieuwbouwwoningen. Deze woningen worden NOM (Nul Op de Meter) en levensloopbestendig (dus bewoners kunnen drempelloos beneden slapen en douchen.) Goede isolatie, een ruim aantal zonnepanelen, warmte uit de bodem en o.a. warmteterugwinning gaan zorgen voor heerlijk comfortabel wonen ...................zonder energie nota !!!


Photo Voltaïsche panelen
Ook in 2015 hebben we vele honderden zonnestroom systemen geleverd en gemonteerd. Dit betrof opdrachten variërend van 700 Wp tot 45000 Wp. Door grootvolume inkoop en samenwerking met gerenomeerde partijen in deze, kunnen we zeer concurrerend en uit voorraad aanbieden. Mooi voor deze duurzame systemen is dat de aanschafprijs de laatste jaren fors gedaald is, en tegelijkertijd de kosten per kWh bij het energiebedrijf blijven stijgen.

Warmtepompen
Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw deden wij onze eerste ervaringen op met warmtepompen, van het gas absorptie principe, die we voor een Nederlandse relatie van ons in Tunesië gingen plaatsen.  Met de massale opkomst en implementatie van de HR ketel raakte de WP  techniek wat op de achtergrond, nu de HR ketel qua rendement (HR 107) op de top van zijn kunnen is, en C.O.P.'s van warmtepompen verbeteren, begint de belangstelling weer duidelijk toe te nemen. Tientallen systemen, zowel lucht / lucht maar vooral ook lucht / water hebben we mogen installeren, zowel in eensgezinswoningen als kleine utiliteit.
Om de prestaties (m.n. de C.O.P.'s en P.E.R.'s) te monitoren en naar de optimale afgifte- en regelmethoden gefundeerd te kunnen bepalen, bewaken wij een aantal installaties en registreren en verwerken de primaire energieverbruiken en secundaire opbrengsten. Onze ervaringen in deze delen wij graag met U.

LED verlichting
Van gloeilamp naar spaarlamp, van spaarlamp naar LED lamp. Van TL buis naar T5 buis, van T5 naar LED TL. Voor onze klanten in de utiliteit kunnen wij berekeningen opstellen, waarbij we de meerprijs van een LED toepassing afzetten tegen de exploitatievoordelen. Voordelen zowel qua stroomverbruik als wel in de veel langere levensduur en dus minder remplace. Uiteraard bekijken we eerst of Uw huidige armaturen geschikt zijn voor ombouw, qua optieken geschikt zijn voor LED lampen en of de lichtopbrengst met LED op de door U gewenste posities de gewenste waarden kan halen. Om in de utiliteit de LED beleving "tastbaar" te maken verzorgen we graag een proefmontage in Uw kantoor, magazijn of productieruimte.

Vraaggestuurde ventilatie
In de steeds beter geïsoleerde woningen, scholen en bedrijfsruimten wordt de noodzaak om goed te kunnen ventileren steeds groter. Kunnen ventileren betekent dat een juiste capaciteit voorhanden moet zijn. Betekent tegelijkertijd ook dat uit energetisch oogpunt er niet meer verse lucht ingebracht moet worden dan strikt noodzakelijk. Betekent ventileren op basis van "verbruik" dus CO2, met tijdsgestuurde (veelal kortstondige) pieken voor bijvoorbeeld koken en douchen. Vele tientallen vraag gestuurde ventilatiesystemen in zowel bestaande als nieuwe wioningen hebben wij reeds gemonteerd, met goede resultaten, zowel qua comfort als energieverbruik. In scholen is het al lang bekend dat naarmate het CO2 gehalte in de lucht stijgt het moeilijker wordt de aandacht vast te houden. Ook is de bezetting per lokaal steeds anders. vandaar dat we in scholen veelal decentrale W.T.W. systemen toepassen, CO2 en tijdgestuurd.
We een drietal kinderdagverblijven voorzien van centrale WTW, ook vraaggestuurd op basis van CO2, met aparte spuiventilatie in die ruimten waar dit nodig is. Ook hebben we meerdere scholen in de regio voorzien van decentrale balansventilatie, per lokaal aangestuurd op basis van CO2.