Kruisakkers 4, 4613 BV, Bergen op Zoom         info@pjansen.nl         088 - 706 0200

Laadsystemen

Als erkend installateur leveren en installeren wij laadpalen voor elektrische auto’s, zowel in woonsituaties als bij kantoorgebouwen. De nieuwste laadpalen zijn tegenwoordig voorzien van veel functionaliteiten die, afhankelijk van de gewenste situatie, relevant en/of handig kunnen zijn. Twee veelgevraagde functies zijn Load Balancing en Authenticatie met een laadpas of app.

De meterkast van de woning / het gebouw moet geschikt zijn voor het plaatsen van een laadpaal, daar een elektrische auto een behoorlijk vermogen gebruikt. Normaliter levert dit geen problemen op, maar de meterkast kan wel beperkingen opleggen aan het maximale vermogen waarmee geladen kan worden. Dit betekent kortweg het volgende:

  • 1-fase (1 X 25 Ampère) aansluiting = maximaal met 3,7 kW vermogen laden
  • 1-fase (1 X 35 Ampère) aansluiting = maximaal met 7,4 kW vermogen laden
  • 3-fase (3 x 25 Ampère) aansluiting = maximaal met 11 kW vermogen laden
  • 3-fase (3 x 35 Ampère) aansluiting = maximaal met 22 kW vermogen laden

De oplaadtijd van het voertuig is afhankelijk van het voertuig zelf, de aansluiting op het stroomnet, de laadpaal en eventuele toepassing van load balancing.

Efficiënt laden door middel van Load balancing / Power Sharing

Load balancing is een techniek die continu het totale stroomverbruik in huis of het gebouw meet en het nog beschikbare vermogen gebruikt om via de laadpaal de auto te laden. Hiermee wordt overbelasting van de aansluiting voorkomen en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de capaciteit. Indien er meer dan één auto tegelijk moet kunnen laden dan dienen de laders de beschikbare stroom onderling te kunnen verdelen. Power Sharing maakt dit mogelijk.

Online laadpaal / authenticatie via laadpas

Authenticeren bij een laadpaal houdt in dat degene die zijn of haar auto wilt laden, zich moet identificeren bij de laadpaal. Zo weet de laadpaal wie er op dat moment aan de laadpaal staat en of er voor diegene toegang verleend mag worden voor het opladen van zijn of haar auto. Dit type laadpaal geeft dus inzicht in de laadsessies, eventueel de mogelijkheid om het stroomverbruik automatisch te verrekenen en geeft de mogelijkheid om tarieven en tijden in te stellen voor verschillende gebruikers.

Wanneer u in een flat of appartement woont wordt de aanleg van een oplaadpunt gezien als een verandering aan gemeenschappelijke ruimten. U hebt dan toestemming nodig van de beheerder of van uw Vereniging van Eigenaren (VvE) voor u een laadpaal kunt aanvragen via een laadpaal-aanbieder.